Hong Kong Science and Technology Universty – HKUST

Ömer Altan

Ekstra sorular için: +905066822964

2019 Bahar

EE304-EE352-EE430 (Birinci dönem gidilirse daha çok ders saydırılabilir uzatmak istemeyenler için.)

İngilizce. Hong Kong’da yoğun olarak kullanılıyor. Dersler hem öğreticiydi hem zorlamıyordu. Neredeyse her desin laboratuvar çalışması ve ödevi oluyor ama dengeli oluyor. Yani lab çalışması zorluysa ödev ve sınav zor olmuyor. Genel olarak sınavlar zor olmuyor.

Hocaya göre değişmekle birlikte iletişime açık hocalardı ders aldığım hocalar hep. İki Türk hoca var bizim bölümden Levent Hoca Microfluidic, Volkan Hoca Dijital Elektronik çalışıyordu. İkisiyle de görüştüm Levent hoca ile de biraz çalışma fırsatım oldu. Paylaşımcı ve yardımsever insanlar.

Staj yapmadım.

Gezme dışındaki masraflar yaklaşık toplamda her şey dâhil 17000 TL idi(lüks yaşamazsanız) belki biraz daha az.(Başta kalma-sigorta-vize için gönderilen 6000 TL de buna dâhil) Ama oraya gitmişken çeşitli ülkeler gezmek istiyorsun ve gezdiğin ülke ve ülke sayısına göre çeşitli maliyetler ekleniyor. Ülke başına yaklaşık 2000 ayırmak gerekiyor ki bu miktar katıldığın etkinliklere ve gezinin içeriğine göre artabiliyor veya azalabiliyor, çok uyguna da yerler gezebiliyorsun.

Şehir hem modern hem kültürel öğeleri barındırıyor ve çok geniş. Birçok adası da var ayrıca. Sadece Hong Kong içinde bile çokça gezebilirsin. Her dışarı çıktığında yeni bir yer görerek şehri keşfetmek keyifli oluyor hatta sonlara bırakmamak gerekli. Gezmenin dışında ben sahaf ve ders kitabını dışarda aramıştım ve yerlilerin ziyaret ettiği yerleri görme şansım olmuştu. Çok değişik yerlere girip çıktım bunun için ve çok farklıydı. Ayrıca yerel bir arkadaşınız olursa sizi gezdirip tanıtabiliyor, oraya has şeyleri daha yakından görüyorsunuz. Genel olarak her metro durağında çıkıp bir yerleri keşfedebilirsiniz ve bu ilk yapılması gereken şey denilebilir.

Şehir dışardan gelen birine çok pahalı. Ulaşım, yemek ve kalma masraflı fakat okul öğrencisi olunca durum biraz daha farklı oluyor. Öğrenci kartınız olması okul içerisinde yemeniz sizi rahatlatıyor. Okul içerisinde yemek yenebilecek çeşitli kafeteryalar ve alışveriş yapabileceğiniz bir süper market var. Ulaşım hatları çok düzenli ve rahat. Her yere metro veya dolmuş bulabiliyorsunuz. Ayrıca über kullanımına açık.

Hava durumu yaz ayları çok yağmurlu oluyor. Yaza doğru bunu hissetmeye başlıyorsun zaten. Genelde sıcak ve nemli bir havaya sahip. Uzun hiçbir şeye gerek yok yağmurluk ve belki su geçirmez eşyalar dışında. Yağmura da alışıyorsun her zaman aşırı yağmıyor dönem içerisinde zaten.

Şehrin konumu da başka yerleri gezmek için çok elverişli.

Gezebildiğiniz / Gezilebilecek Bölgeler

Macau, Shenzen-Çin, Filipinler, Endonezya, Singapur, Malezya, Tayland, Vietnam, Kamboçya, Kore, Japonya, Laos, Tayvan gezilebilecek yerler arasında. Bir ülke gezmek bile zaman alan ve önceden planlanması gereken bir şey. Çünkü çok fazlalar ve güzeller, bitmiyorlar.

HKUST çok fazla uluslararası öğrenciye ve ayrıca değişim öğrencisine sahip. Bu sebepten rahat iletişim kurabileceğiniz bir ortam buluyorsunuz. Yerel öğrencilerden de iletişime açık olanlar oluyor. Aslında Türkiye’ye gelen bir yabancı öğrenci ile aynı durum. Konuşmak isteyen konuşuyor, çekinenler konuşmuyor. Fazlaca değişim öğrencisi ile iletişimiz olması yeterli bile oluyor çoğu açıdan. 600 küsür değişim öğrencisi vardı yanlış hatırlamıyorsam.

Ayrıca spor kompleksi ücretsiz kullanıma açık ve piyano odaları da.

Kulüp anlayışları epey farklı. Okul başlarında kulüplerin seçim dönemleri oluyor. Gayet şaşalı hazırlıklar yapıyor ve gerçekten görsel bir şölen oluyor diyebilirim. Girilebilecek kulüpler var ama uzaktan seyretmeyi tercih ettim. Uluslararası Mutfak Kulübü ve WingChun kulübü ilgimi çekmişti. Zaten ya geziyor ya çalışıyor olduğundan bir süre sonra onları takip etmiyorsun.

Ayrıca değişim koordinatörlüğünün kendi oryantasyon ve tanıtım programları oluyor ki çok zevkliler. Bizim okulumuzda var mı bilmiyorum ama kesinlikle olmalı. Bunu içinde şehir gezisi, Çin mutfağı, kaligrafi, sütlü çay atölyesi, çin seramik boyama atölyesi ve daha niceleri oldu. Hepsi de çok keyif aldığım etkinliklerdi.

Bunu dışında değişim öğrencileri kendileri doğal bir birliktelik oluşturuyor ve bu daha sonra daralarak gruplanarak devam ediyor. Beraber takılıyor, geziyor, yiyor ve içiyorsun. En basitinden Mr. Wong diye bir restoran var, oraya gidiyorsun. Detayları yaşamaya bırakmalı 🙂

Hem akademik açıdan hem de eğlence açısından tamamen memnunum.

Fall’da gitmeyi düşünürdüm ama belki yine Spring’de giderdim. Fall’da giderseniz uzamaz muhtemelen. Gezeceğim yerleri daha önceden planlardım. Hong Kong’da nereler gezilir daha önceden planlardım. Belki staj kovalardım. Çoğu şeyi aynı yapardım sanırım 🙂

Oldu. Değdi:)

Önceden bir miktar parayı konaklama, vize ve sigorta için gönderiyorsunuz. Yaklaşık 6000 TL olması gerekli. Bunu önceden kenar koyun derim. Hiçbir zaman telaşa kapılmayın, sadece mailleri ve son tarihleri takip edin yeter ve istendiğinde kargoyu hemen gönderin. Çok ama çok fazla sistemliler, hiç zorlanmadan her şeyi hallediyorsunuz. Gayet iyi açıklamaları ve hazırlıkları var.

Uyarı: Yemeklere alışmak zor oluyor.

Uyarı: Hong Kong şuan siyasal olarak karışık bir durumda. Gitmeden başvurmadan okulun sitesinden ve medyadan takip etmenizi öneririm.